Kvalita a konkurenceschopnost
v neformálním vzdělávání

Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání

Národní institut pro další vzdělávání

projekt K2

Ministr školství Petr Fiala navštívil Národní institut dětí a mládeže

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala zavítal v úterý 28. května 2013 mezi pracovníky Národního institutu dětí a mládeže.

Ministr školství Petr Fiala při návštěvě NIDMMinistr školství Petr Fiala
při návštěvě NIDM

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala spolu s 1. náměstek Jiřím Nantlem a náměstkem pro skupinu všeobecného, odborného a dalšího vzdělávání Jindřichem Fryčem navštívili v úterý 28. května 2013 Národní institut dětí a mládeže.

Tématem rozhovoru s ředitelkou Národního institutu dětí a mládeže (NIDM) Irenou Hoškovou byla plánovaná transformace NIDM a propojení s Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV). Ministr školství se podrobněji seznámil s činností a agendami Národního institutu dětí a mládeže a ujistil jeho pracovníky, „že transformace neznamená znejistění, ale naopak vstup do NIDV bude prospěšný a povede ke zlepšení podmínek pro další práci“

Ředitelka NIDM Irena Hošková představila hostům mimo jiné projekty ESF, které Národní institut dětí a mládeže spolu s ministerstvem školství realizují, především čtyřletý projekt Klíče pro život zaměřený na posílení celoživotního vzdělávání lidí pracujících s dětmi a mládeží, který skončil letos v únoru, a probíhající projekt K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání, jehož cílem je podpořit kvalitu organizací a konkurenceschopnost účastníků neformálního vzdělávání. Ve své prezentaci přirovnala NIDM k bohaté nevěstě, která má novému partnerovi – Národnímu institutu pro další vzdělávání – co nabídnout.

Během diskuze se hovořilo o problematice uznávání neformálního vzdělávání jako integrální součásti vzdělávání mládeže a o nezbytnosti systematické spolupráce vysokých škol se středními a základními školami v oblasti péče o talentované děti.

Setkání se zúčastnil také ředitel Odboru pro mládež ministerstva školství Michal Urban.

Přehled činnosti Národního institutu dětí a mládeže, kterou během návštěvy ministra školství Petra Fialy prezentovala jeho ředitelka Irena Hošková, můžete zhlédnout zde.

Vlasta Kohoutová

29. května 2013